Tips & Råd

Mac Datorer och Firewire!

Apple har tagit bort alla Firewire Portar i många av sina nya Datorer vilket har ställt till det för många Proffsfotografer. Vi på eXitData är den Designern / utvecklare som kommit längst när det gäller att tillverka Firewire kablar för att användas ihop med Mac Datorer och mot tex Hasselblad, Phase One och Sinar Digitalkameror (för att nämna några) med Firewire. Nedan kommer lite svar på frågor som vi dom senaste veckorna blivit översköljda med angående detta problem.

Du kan inte rakt av ansluta din Firewire baserade Digital kamera mot många nya Macar då det inte finns vare sig FW 800 eller 400 portar.

Apple har idag inbyggt på sina datorer Thunderbolt och USB3. USB3 är något av en standard och är helt bakåtkompatibelt med äldre USB standarder. Thunderbolt är ett helt nytt gränsnitt på 10G.

Apple erbjuder idag en adapter från Thunderbolt till Firewire som innebär att du kan ansluta din Digital kamera denna väg.

Vi på eXitData har givetvis provat denna adapter ihop med våra högkvalitets Firewire kablar på 10m och resultatet var inte så bra. Adaptern enligt vårt sätt att se det lever inte upp till den standard som vi önskar.

Betänk att dom flesta proffsfotografer sitter med riktigt långa Firewire kablar och skall skjuta in bilderna direkt in till datorn. Här ställs det höga krav på utrustningen och att det inte blir spänningsfall. Spänningen måste räcka till ända fram för att det hela skall fungera.

Nej, i dagsläget har vi ingen sådan adapter. Detta beror inte på att vi inte har tittat på en sådan lösning utan på att Apple än så länge sätter stopp för andra att utveckla liknande produkter.

Att utveckla en högkvalitets adapter för Fotografer som fungerar fullt ut ser vi inte som något svårt, det svåra är att få tillstånd (läs Licenser) från Apple/Intel.

Vi på eXitData har en lösning som vi släpper under V3/4 (2013), som är en Hub! Denna produkt är en sk Combo Hub och har 7st portar som ansluts till dom nya Macarna via USB. På hubben sitter det båder Firewire 800, Firewire 400 samt USB2 HighSpeed. Detta innebär att du även kan ansluta äldre Digital kamera bakstycken utan några adapters.

eXitComBohub – 7 portar

Denna hub har egen spänning (ansluts till nätuttag) och förser alla portar med massor av spänning. En annan fördel med denna Hub är att du som användare kan fortsätta använda alla dina “äldre” Firewire och USB enheter ihop med din Nya Mac. Du behöver inte en massa olika hubbar utan allt finns i en enda enhet.

Frågor & svar

Här kommer du att hitta svar på vanliga och ovanliga frågor.

2013-12-16

Angående HA Appliance !

Under V50 2013 skrev vi att vi kommer att släppa en HA Appliance som möjliggör att du kan ansluta PCIe 1.0 / 2.0 eller 3.0 SAN enheter direkt mot ett Enterprise FC SAN  för integration.

Vi fick ganska snabbt en hel del frågor vad en HA Appliance är för något och hur den i så fall integreras mot ett Fibre Channel Storage Area Network ( FC SAN).

HA står för “High Availability” (Hög Tillgänglighet) och Appliance är Engelskan´s ord för “Apparat”.

I datasammanhang menas det helt enkelt en generell samt separat och diskret hårdvaru enhet som har integrerad mjukvara (Firmware), som är specifikt designad att utföra en speciell dataresurs. Sådana Enheter kallas för HA Appliances

Det är faktiskt enklare än vad många ens vågat drömma om. eXitData levererar till Prestandakrävande A/V kunder eXaSAN Storage enheter som är PCIe baserade för bästa Prestanda och kompatibilitet. Med alla våra eXaSAN enheter kan användare skapa tex ett 40G SAN utan inblandning utav FC eller dyra konsulter. Allt som behövs för ett PCIe SAN integreras enkelt och är perfekt för organisationer med upp till 12st Arbetsstationer.

För dom som har större behov, tex kunna integrera flera hundra användare mot FC används vår HA Appliance.

Se figur nedan en schematisk bild på hur ett PCIe SAN integreras mot ett FC SAN

Figuren visar ett PCIe SAN som integrerats med ett FC SAN.

Dom Röda cylindrarna motsvarar PCIe Storage Enheter. Dom Röda platta Rektanglarna är eXaSAN´s PCie Switchar som integrerar samtliga PCIe “användare”.

Dom Gula platta Rektanglarna är våra H2A ( HA Appliance) apparater0 som ansluts direkt mot FC Enheterna.

För dig som användare är det sömlöst att integrera en avdelning som tex arbetar med avancerad Filmproduktion och Videoredigering (PCIe Storage) mot Företagets Fibre Channel nät för snabbare delning utav information.

Vi får frågor gällande Mac mini Server!

En fråga som vi får är gällande huruvida man vågar använda en Mac mini som sin Server! Vi på eXitData har tidigare varit skeptiska till en Mac mini Server tidigare. Detta pga dess kompakta design med begränsade utbyggnadsmöjligheter. Men, i och med dom nya Mac mini Servers med inbyggd Thunderbolt har det hänt en del bra saker. Själva har vi släppt en Thunderbolt enhet  “Thunderbox Plus” med 3st PCIe expansionsplatser + 4st HDD som passar Mac mini perfekt.

Ja, se till att du har en Mac mini Server med Thunderbolt

Du kan via Thunderbolt portarna ansluta upp till 6st extra enheter. Vi på eXitData har själva tex, en Thunderbolt enhet “Thunderbox Plus” som gör att du kan installera upp till 3st PCIe expansionskort + 4st 2,5″ HDD till din Mac mini Server via dess Thunderbolt port !

Din Mac mini Server kan byggas ut rejält med marknadens vassaste utbyggnadskort och Hårddiskar. Du får faktiskt en  sk “Enterprise” Server, och det bästa av allt är att du kan docka på upp till 6st likadana enheter om du önskar detta.

Ja, eXitData kan leverera enheten med 8TB SAS diskar vilket innebär Enterprise prestanda och pålitlighet

2013-01-22

Att ansluta sin Mac mot ett Fibre Channel system! En fråga som börjar bli alt vanligare från Mac användare.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2013-01-22

Att ansluta sin Mac mot ett Fibre Channel system! En fråga som börjar bli alt vanligare från Mac användare.

Nej. Du kan idag ansluta din MacBook Pro, iMac, Mac mini etc mot ett Fibre Channel nät utan problem. Det enda kravet är att din Mac dator har en ledig Thunderbolt Port.

Enklaste sättet är att använda sig utav vårt externa chassi som heter Thunderbox. Dett är ett sk expansionschassi som har plats för upp till 3st PCIe kort även i fullängdsstorlek vilket är unikt. Du installerar i chassit de/dom korten du önskar, i detta fall ett Fibre Channel kort. Sedan är det bara att ansluta vår bifogade Thunderbolt kabel till din Mac. Det är allt.

Ja. Du kan ha upp till 3st olika expansionskort inuti Thunderboxen och arbeta med olika applikationer (Ljud, bild, Video etc) och du kan dessutom seriekoppla upp till 6st olika Thunderbolt enheter i en sk Daisy chain kedja.

2013-01-04

Thunderbolt med RAID – Vad skiljer dom åt?

Vi har under gångna veckan fått väldigt mycket frågor angående våra Nya Thunderbolt lagringsenheter. Många har frågat vad som egentligen skiljer på våra Thunderbolt RAID system jämfört med andra på marknaden. Nedan har vi försökt svara så korrekt och utförligt som möjligt och vi hoppas att du som läser detta får mer klarhet.

När du läser RAID 0, 1 via operativsystemet bör du veta att detta är ett sk mjukvaru raid och inte ett hårdvarubaserat RAID som är överlägset i prestanda och säkerhet. I regel är det två (2) hårddiskar som “sammankopplas” att arbeta ihop via den inbyggda mjukvara i OS:et.

Prestanda är bra (kan vara riktigt bra tom) men säkerheten är skral, vilket du måste tänka på om informationen du arbetar med är väldigt viktig.

Vi har en rad olika Thunderbolt lagringsenheter med 4, 8 och 16 Bay ( i dagsläget). Samtliga enheter har egen inbyggd hårdvaru raid för att uppnå högsta prestanda och säkerhetsnivå. Det finns många fördelar med detta och en av dom viktigaste är att du som användare kan kombinera högsta säkerhet ihop med högsta prestanda och vara säker på att din information är skyddad.

Detta är en lite delikat fråga men i regel är det så att dom Thunderbolt enheterna som vi säljer idag är för användare som arbetar professionellt inom Audio / Video och Foto och som kräver det bästa som finns att få med Thunderbolt i form av prestanda, säkerhet.

Nedan ser du en kort översikt på våra enheter med kort beskrivning för användningsområde:

ThunderRAID TB4:

Detta är ett 4 torns raid system med plats för 4st SATA eller SSD diskar. Mycket snygg o liten enhet som passar för dig redigerar bilder, video, Audio. Prisvärd Thunderbolt enhet och passar den mindre organisationen som önskar utmärkta prestanda med säkerhet.

ThunderRAID TB8:

Detta är en High End Thunderbolt lagringsenhet med det senaste inom hårdvaruraid. Plats för upp till 8st SAS / SATA diskar. Denna enhet är för dig som vill ha högsta nivå av Prestanda och säkerhet och kunna lagra mycket stora mängder information. ThunderRAID TB8 är för dig som arbetar med tunga Video arbeten, redigering etc.

Snygg, tålig konstruktion och med HotSwap nätdelar och låsbara diskfack.

ThunderRAID 16TB:

Marknadens enda Thunderbolt Storage med inbyggda PCIe 2.0 expansionsplatser. Denna Thunderbolt enhet är för dig som vill kunna ansluta egna expansionskort iform av RAID kort, Video kort, Audio mm, mm och dessutom kunna få massor av Terrabytes i en och samma enhet. Denna enhet är för dig som vill ha största frihet att ansluta sin Thunderbolt enhet till ett FC eller 10G ethernet, skapa SAN system etc. High End Storage system för den som vill kunna expandera efter sina egna behov nu och i framtiden.

2012-04-19

En jämförelse mellan USB3 och USB2

USB2 har en maximal överföringshastighet på 480Mbps. Motsvarande för USB3 är 5Gbps! Med andra ord så är nya USB3 SuperSpeed 10ggr snabbare än vad tidigare USB2 är.

Ja. Men du kommer endast kunna få USB2 prestanda. Dock är det fina med USB3 att den är helt bakåtkompatibel med äldre USB enheter.

Ja, se tabellerna nedan där man praktiskt jämför prestanda mellan USB3 / USB2 och eSATA

Tabell nedan visar mängden data som du kan kopiera på 2 minuter

tabell nedan visar prestanda för Läs/skriv filer

Som du kan se i tabellen ovan så är USB3 till och med snabbare än erkänt snabba eSATA.

2012-04-10

Angående Thunderbolt & anslutning till ett FC system

Det är alldeles riktigt. Du kan med en sk SANLink “dosa” ansluta dig mot ett FC system.

Nej, du kommer INTE att erhålla några utlovade 10G prestanda även om du ansluter dig till ett FC system via SANLink. Detta med anledning av att SANLink dosan är på “endast” 4Gbps och redan här har du en nedgradering i I/O prestandan. Utöver detta så skall SANLink dosan anslutas mot en FC switch som sedan är ansluten mot ett RAID system och vidare mot ett JBOD storage. Det gäller att hela kedjan är på 10G för att ens nå dom teoretiska värdena.

Totalt sex stycken enheter. Redan här fårstår man dess begränsningar jämfört med ett renodlat FC Storage System och då inte bara i prestanda.

Ja, det kommer du att få. Men, allt är frågan om vilka behov du har och graden av investering man vill göra. 

2012-03-31

Angående olika Gränssnitt som Thunderbolt & USB3

Nej, detta är knappast troligt med tanke på att det i dagsläget finns över 10 miljarder USB enheter ute i världen. Dessutom har marknaden för USB senaste året ökat med 3 miljarder enheter årligen!

Den stora skillnaden är I/O prestanda eller mer korrekt – Bandbredden. För Thunderbolt är bandbredden på 10G medans USB3 “endast” har 5G. Obs! Notera att detta är teoretiska värden vi pratar om.

Ja, det är flera aktörer som har meddelat att man kommer att bygga in Thunderbolt i kommande PC Moderkort. Tittar man på kommande Windows 8 så har man redan idag visat stöd för Thunderbolt.

Om du är Mac användare bör du först och främst fundera på “hur” mycket prestanda behöver jag och vad får det kosta. Självklart får du mer prestanda med en Thunderbolt enhet, men smakar det så kostar det. Och i sedvanlig Apple/ Mac tradition är det väldigt dyrt med Thunderbolt. Det finns både Firewire enheter och eSATA enheter som ger bra prestanda till en rimlig kostnad. Men om priset inte spelar ngn roll så satsa på Thunderbolt direkt.

Är du PC/Windows användare så skall du satsa antingen på USB3 eller eSATA diskar för dina lagringsbehov. Dessa är mycket prisvärda och ger alldeles utmärkta prestanda. Både USB3 och eSATA som singel enheter ger över 110MB/s i överföring vilket räcker till även för riktigt tunga arbete.

Är du ensam användare rekommenderar vi en lagringsenhet med USB3. Den är snabb (>100MB/s), mycket prisvärd och du får mycket lagring räknat på MB/krona.

Är ni fler och arbetar i ett nätverk så finns det andra lösningar med RAID, NAS, Fibre Channel.

Nej. Det kommer att komma sk adapters som är Thunderbolt baserade för att man skall kunna ansluta sina äldre enheter i en sk daisy chain, men det kommer att finnas vissa begränsningar.

Ja, du kan t.o.m ansluta dina gamla USB enheter på en helt ny USB3 Hub utan problem, dock blir inte prestanda på dina äldre enheter USB3 snabba utan som dom var innan. Du kan ansluta en helt NY USB3 enhet på en gammal dator med USB2 också.

Ja, det kommer vi men det är en bit kvar innan vi är där. Anledningen till att vi varit avvaktande är dels för att tekniken idagsläget är för dyr i förhållande till vad man får, och att dom utlovade prestanda inte lever upp till sk “Real World Performance”.

Det spelar ingen roll om det finns en 10G bandbredd när tex snabbaste mekaniska disken idag är på max 6Gbps (SATA III). Redan här finns en degradering i systemet.

Ja, det spelar en väldigt stor roll. Vi har själva testat en Thunderbolt enhet från en av dom största leverantörerna på marknaden och besvikelsen blev stor när vi insåg att dom interna diskarna var undermåliga. Varvtal (rpm), cache minnet, SATA I / II eller III spelar en avgörande roll för att få bättre prestanda. Använder man internt äldre SATA teknologi, låga varvtal på diskarna, lågt cache så blir prestanda därefter oavsett om du har en 10G enhet på papperet.

Med USB3 tar det för samma HD film på 25GB  70s. Man skall dock veta att när man pratar om dessa tal från olika tillverkare så är det teoretiska värden, dock mycket intressanta då man får en liten fingervisning av bandbredden.

Sedan kan du fråga dig själv om du kan överleva en väntan på ca 40s längre tid för samma överföring och spara åtskilliga tusenlappar på din lagringsenhet. Gör du det sistnämnda så räcker pengarna även till en härlig Espresso maskin där du kan njuta av en god kaffe medans du väntar 40s extra på överföringen.