White Pages

exitdata-5

 

 

Här kommer du att kunna läsa sk “White Papers” som förklarar teknik till lösningar.

 

 

Göteborg 2013-02-01

Thunderbolt Hårddiskar med RAID

Vi har fått många förfrågningar angående Thunderbolt lagring i samband med att eXitData släppte sin Thunderbolt serie av externa Thunderbolt lagringsenheter. Det många användare har haft frågor om, är dels prestanda nivån, säkerheten och dom olika RAID nivåerna.

Thunderbolt Tekniken

Vi har med tidigare sk ”white paper” skrivit om denna ”nya” Thunderbolt teknik som ursprungligen togs fram utav Intel. Thunderbolt är baserad på PCI Express & Display Port arkitekturen. De facto är att tekniken är baserad på PCIe 1.x teknologin och den är ingalunda Ny och detta är också en av anledningarna till att man ”bara” får upp till 10Gbps prestanda. Vi kan redan här nämna att vi på eXitData redan har släppt Lagringsenheter som är baserade på PCIe 2.0 arkitekturen och som är upp till 4ggr snabbare än Thunderbolt. Men detta kommer vi att ta upp senare i annat sammanhang.

Prestandanivån

Låt oss direkt konstatera att Prestandanivån med Thunderbolt är bra, riktigt bra faktiskt. Även om teknologin som sådan bygger på PCIe 1.x arkitekturen så kan man nå I/O överföringar som får andra dyra teknologier att skämmas.

Dock finns det en del begränsningar som gör att nivån inte kan bli den maximalt utlovade. Bandbredden är på 10G, men hårddiskarna som i regel används utav dom flesta aktörerna är baserad på SATA II teknologin och innebär max 3Gb/s i överföring ! Det finns givetvis SATA III som är på 6Gbit/s men för att hålla nere priset på enheterna väljer dom flesta SATA II (och även SATA I).  Vill du att din Thunderbolt Hårddisk skall ge så bra prestanda som möjligt, välj då en enhet som har minst SATA III som internt disksystem och med minimum 7200 rpm och med så stort cache minne som möjligt.

Dom siffror som aktörer anger som tex ”upp till 700MB/s är när man skapar ett RAID och seriekopplat flera Thunderbolt enheter efter varandra. RAID nivån som används är i regel RAID 0.

Denna nivå (RAID 0) gör att du skapar ett väldigt snabbt system då alla diskar används för prestanda. Nackdelen är att det finns ingen säkerhet alls. Kommer kraschen så har du förlorat all information som finns på samtliga hårddiskar. Beakta detta om du är rädd om dina filer.

Många skriver ”skapa ett RAID system” i sin marknadsföring, men ha då i åtanke att detta är oftast sk Mjukvaru RAID som innebär att du använder ditt Operativsystems inbyggda raid stöd som är på just raid 0 & 1.

Andra RAID nivåer: För att du skall kunna använda flera olika RAID nivåer för topprestanda + säkerhet och back-up måste Thunderbolt lagringssystemet ha minst 4st hårddiskar eller plats för fler i sitt chassi. RAID nivåerna är tex RAID 0, 1, 3, 5 , 6, 10, Large, Clone, JBOD. För att ha nämnda raid nivåer måste Thunderbolt lagrings enheten ha egen inbyggd hårdvaru RAID Chip Controller. Det spelar ingen roll om du läser att ett Thunderbolt RAID system har RAID 0, 1, 5-spare. Inte ens ett sådant system har inbyggd hårdvaru RAID utan är fortfarande ett mjukvaru raid med alla dess nackdelar som det innebär.

Att bygga ett Thunderbolt Lagringssystem med hårdvaru RAID controller är mer avancerat (mycket mer) och är givetvis mycket dyrare att implementera. Fördelarna är dock överlägsna i prestanda och framför allt säkerheten som gör att du kan återskapa ett kraschat system snabbt och enkelt.

Samtliga av eXitData´s Thunderbolt RAID lagrings hårddisksystem med fler än 4 diskar (4bay eller högre) har inbyggd Hårdvaru RAID. Detta medför att vi kan erbjuda allra bästa prestanda redan på Singel System nivå, dvs du behöver inte seriekoppla flera Thunderbolt enheter för att nå så höga prestanda som möjligt. Detta innebär att du faktiskt får en mer kostnadseffektiv Thunderbolt lagringsenhet och med en back up säkerhet som man inte får med en mjukvaru RAID.

Våra Thunderbolt lagringssystem – ThunderRAID TB8 & 16 stödjer dessutom SAS hårddiskar vilket ger än högre Prestanda. SAS diskar stöds normalt utav system som kostar det femdubbla. eXitData erbjuder med sina Thunderbolt TB8&16 serie Enterprise Class enheter till ett lågt pris.

Figuren nedan visar vilka prestandanivåer våra Thunderbolt Lagringsenheter ger med standard SATA III hårddiskar. Testet är gjort med ett ThunderRAID TB8 system. OBS! En enda enhet har använts, dvs Ingen seriekoppling av flera enheter för att ”fusk” öka prestandan. OBS! ThunderRAID TB8 kan till och med få högre Prestanda om SAS hårddiskar används och givetvis när dom seriekopplas med fler enheter.

 • Hårddiskarna är SATA III Toshiba 3TB
 • RAID nivå 6 (högsta säkerhet)
 • OS: Mac OS X Lion
 • Dator: Apple iMac 21,5”, 2,7Ghz QuadCore i5, 4GB RAM
 • AJA Video System, Video Frame Size 4096×2160 10-bit RGB
 • Filstorlek: 16,0 GB

 

Som synes ovan så ger vårt Thunderbolt system högre prestanda även i RAID 6 nivå.

Thunderbolt vs USB3 SuperSpeed

 

Göteborg 2012-03-30

Vi har fått många förfrågningar från våra kunder, såväl Mac som PC användare gällande prestanda när det gäller lagringsenheter för dels USB3 SuperSpeed och Thunderbolt. Vi vill kort förklara vissa saker gällande dessa teknologier och ge dig en idé om användbarheten.

Thunderbolt finns idag endast implementerat i Apples allra senaste datorer. Detta är en teknologi framtagen av Intel och hette ursprungligen ”Light Peak”. Det är en teknologi med höga prestanda – 10Gbps = 1,25GB/s (teoretiskt) och som på papperet är 2x snabbare är SuperSpeed USB3 som är på ”endast” 5Gbps.

Thunderbolt är baserad på PCI Express & Display Port arkitekturen medans USB3 är egentligen en ”ny” USB standard med annorlunda kabelstruktur (bla) men är 100% bakåtkompatibel med USB2 & USB1 vilket gör att USB3 är mer användbar än Thunderbolt.

När det gäller Prestanda så får man inte glömma att när man pratar om Thunderbolts extrema prestandanivåer på 10Gbps så är dessa teoretiska. I sk ”Real World” överföringar når man långtifrån dom utlovade prestandasiffrorna. Dels beror det på att mekaniska Hårddiskar idag med tex SATA III har ett 6Gbps gränssnitt och i regel är det sådana diskar man använder i ett kabinett. Givetvis kan man använda sk SSD diskar men nackdelen är att dom är extremt dyra och har låg lagringskapacitet.

Låt oss direkt konstatera en sak när det gäller Thunderbolt. Man kan bygga ett väldigt snabbt Lagrings system som tex Promise har gjort. Men för att få bra prestanda så måste man skapa ett RAID (i RAID 0) för att komma upp till riktigt bra nivåer. Att använda en Thunderbolt extern singel disk kommer i princip att ge dig samma prestanda som din Mac´s interna hårddisk, eller till och med långsammare. Då kommer även den ekonomiska frågan in här – Är det värt det hela för mig och det jag arbetar med?

Externa USB3 singel diskar har idag ”Real World” prestanda på minst 100MB/s och du kanske tycker att det låter lite, men prestanda räcker till även för riktigt tunga arbeten inom Ljud & Bild. Givetvis kan man även med USB3 skapa RAID system som kommer att blåsa liv i diskarna ordentligt och nå den maximala USB3 överföringen på 400MB/s.

Teoretiska prestanda för att överföra en Full längds HD film så gör Thunderbolt det på 30sekunder medans USB3 skulle behöva 70sekunder för att utföra samma uppgift. Här kan man som användare ställa sig frågan om vilken Bandbredd man själv har behov utav, och framför allt måste man tänka på att när dessa jämförelser görs utav olika leverantörer så anger dem alltid toppvärden. Vill du betala för teoretiska värden eller för Real World Prestanda är en fråga som du måste ta hänsyn till.

Thunderbolt Fördelar:

 • Väldigt Snabbt gränssnitt
 • Daisy Chain
 • Egen spänning i kabeln.

 

Thunderbolt Nackdelar:

 • Endast hos Apples datorer i dagsläget
 • Väldigt dyra kablar (bla) trots att kostnaderna är densamma som USB att tillverka
 • Måste skapa ett RAID för att ge riktigt bra prestanda
 • Ej bakåtkompatibel rakt av. Olika adaptrar kommer för att använda äldre enheter (läs väldigt dyra adaptrar)

 

USB3 Fördelar:

 • Finns i princip i Alla datorer
 • Bakåtkompatibel med USB2&1
 • Prisvärd

Mycket Bra Prestanda för dom flesta användare

5Gbps är mer än nog för dom flesta applikationer på marknaden

 

USB3 Nackdelar:

 • Kunde varit snabbare
 • Inte första valet för avancerade Video användare i dagsläget som arbetar med Mac

Slutsats:

Skall du arbeta med en ”singel” Lagringsenhet och vill ha bästa kompatibilitet med utsökta prestanda som räcker till även för Video välj en enhet med USB3 eller en sk. Combo enhet med USB3+eSATA. Med en sådan lagrings enhet kan du ta med dig dina alster och ansluta även på äldre datorer utan mankemang.

Arbetar du med avancerad Video och vill ha en ”singel” enhet som kommer att ge dig fantastisk bra prestanda välj då en Thunderbolt enhet men, kom ihåg vill du ha riktigt bra prestanda så måste du ha en RAID enhet.

OBS! Är man många användare och vill ha absoluta topprestanda välj då en Fibre Channel 8G enhet eller en iSCSI 10G enhet. Fast detta är ngt annat som vi kommer att återkomma till och lägga upp mer information om här på denna avdelning.

exitdata-6

Vi hoppas att denna information har varit till nytta för dig och för dina beslut gällande singel lagringsenheter.